
بدون شک یکی از مهمترین اجزای ایمنی خودروهای سراسر جهان، ترمز دستی بهحساب میآید که وظیفه ساکن نگه داشتن خودرو روشن یا خاموش پارک شده و گاهی اوقات توقف خودرو را بر عهده دارد. این ترمز ممکن است بر روی چرخها قرار گرفته و از چرخیدن آنها جلوگیری کند یا بر روی میل گاردن قرار بگیرد و مانع گردش آن شود. عملکرد این ترمزها در مقایسه با ترمز معمولی بسیار کمتر بوده و برای توقف خودرو در سطوح شیبدار، پارک خودرو، انجام حرکات نمایشی و کم کردن سرعت خودرو در مواقع اضطراری مورد استفاده قرار میگیرد.
رگلاژ ترمز دستی از مواردی محسوب میشود که رانندگان خودرو باید به آن توجه کرده و نسبت به رگلاژ انواع این مدل ترمزها توسط تعمیرکار متخصص در صورت زمانی مشخص اقدام کنند. در اینجا تلاش خواهیم کرد تا به بررسی انواع ترمزهای دستی، نحوه کارکرد و رگلاژ آن بپردازیم ؛ بنابراین توصیه میکنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
برای خرید آنلاین محصولات مربوط به ترمز خودرو کلیک کنید!
انواع ترمز دستی
همانطور که اشاره شد، ترمزهای دستی بهکاررفته در انواع خودروها به عنوان مهمترین اجزای ایمنی شناخته میشوند که در خودروهای معمولی به وسیله اهرم و در خودروهای مدرن با استفاده از دکمه عمل میکنند تا از حرکت رو به جلو یا عقب خودرو در حالت سکون جلوگیری کنند. همچنین از این ترمز برای متوقف کردن خودرو در سطوح شیبدار، انجام حرکات نمایشی و کم کردن سرعت خودرو در مواقعی که ترمز پایی به خوبی عمل نمیکند، استفاده میشود.
بهطور کلی ترمزهای دستی در دو نوع زیر وجود دارند:
– ترمزهای دستی اهرمی
این مدل ترمز در خودروهای معمولی و قدیمی وجود دارند که به صورت یک اهرم در کنار صندلی راننده یا یک پدال پایی طراحی میشوند. نحوه کارکرد ترمز دستی اهرمی به این شکل است که برای فعال سازی آن باید اهرم را به بالا کشید و در آخرین درجه رها کرد. حال برای رها سازی آن هم کافی است تا راننده دکمه رها سازی ترمز را که معمولا در بالای اهرم تعبیه شده است را فشار داده و سپس آن را به پایین رها کند. لازم به ذکر است که این مدل ترمز در دو نوع یک سیمی و دو سیمی وجود دارد.
– ترمزهای دستی دکمهای
این مدل ترمز در خودروهای جدید و مدرن وجود دارد که راننده با فشردن دکمه ترمزهای دستی که با حرف Pنشان داده شده است، سبب میشود تا سیم ترمزها به وسیله موتور برقی کوچک کشیده شده و به درگیر شدن ترمزها منجر شود. در ترمز دستی برقی، بر روی هر چرخ یک سیستم الکترونیکی تعبیه شده که به محض فشردن دکمه، به دیسکها فشار وارد میشود و هر دو دیسک چرخ را به یک اندازه درگیر میکند. لازم به ذکر است که ترمزهای دستی دکمهای هم در دو نوع یک سیمی و دو سیمی طراحی میشوند.
نحوه رگلاژ ترمز دستی چگونه است؟
عملکرد ترمزهای دستی خودرو برای آنکه هر دو چرخ عقب درگیر شده و عمل کنند، به این صورت است که یک سیم به اهرم وصل شده و با کشیدن آن قطعه T شکلی حرکت لولایی داشته و دو سیم متصل به چرخهای عقب همزمان به حرکت در میآیند یا در نوع دیگر به این شکل است که دو سیم کشیده شده و هر سیم ترمز یک چرخ عقب را درگیر میکند. برای افزایش راندمان این ترمزها، باید به رگلاژ کردن ترمزهای کفشکی اقدام کرد. در واقع تنظیم مقدار کمی لقی بین لنت و کاسه به علت سایش لنتها صورت میگیرد که این مقدار لقی ثابت و پایدار نبود و باید به صورت دورهای به رگلاژ مجدد سیستم ترمز اقدام کرد.
بهطور کلی عمل رگلاژ ترمز توسط تعمیرکار متخصص، گاهی به صورت دستی و گاهی اتوماتیک انجام میشود. در رگلاژ دستی باید زیر محور چرخ جک زده شود و پس از بلند شدن چرخ از زمین، پیچ رگلاژ چرخانده شود تا کاسه چرخ با لنتها تماس گرفته و سپس پیچ رگلاژ کمی در جهت عکس پیچانده شود تا در تماس مختصر لنت با کاسه عمل رگلاژ کامل شود.
در رگلاژ اتوماتیک به این صورت عمل میشود که ابتدا با دنده عقب حرکت کرده و بهطور ناگهانی اهرم ترمز را میکشند و سپس با دنده جلو حرکت کرده و دوباره اهرم کشیده میشود. این عمل چندین مرتبه تکرار خواهد شد تا پدال در ارتفاع بالاتری عمل کند.
این نکته را در نظر بگیرید که در خودرهایی چون لندرور که ترمز دستی بر روی میل گاردان خودرو تعبیه شده است، کشیدن اهرم ترمز سبب میشود تا میل گاردن قفل شده و چرخهای محرک خودرو قفل شوند.
خدمات تخصصی خودرو؛ تعویض یا تعمیر ترمزهای دستی
ترمزهای خودرو چه از نوع پایی و چه دستی برای داشتن بهترین عملکرد و راندمان باید هر چند وقت یکبار بررسی و بازدید شوند. ترمزهای دستی هر از گاهی به رگلاژ نیاز خواهند داشت که نحوه رگلاژ ترمزهای دستی به نوع خودرو و سیستم عملکرد ترمز بستگی دارد. امروزه مراکز خدمات تخصصی تعمیر خودرو متشکل از تعمیرکاران مجرب و کارآزموده، در زمینه ارائه سرویس تعویض و تعمیر ترمزهای دستی مشغول فعالیت هستند. هزینه تعویض و تعمیر ترمز خودرو به نوع خودرو وابسته بوده و توسط اتحادیه مربوطه تعیین میشود.
منبع :https://turboyadak.com